Rusland vergoedt kosten plastische chirurgie voor verklikker Basajev

Als de persoon die de Russische autoriteiten de informatie verschaft die leidt tot de arrestatie of uitschakeling van de radicale Tsjetsjeense krijgsheer Sjamil Basajev uit veiligheidsoverwegingen een nieuwe identiteit en een gedaanteverwisseling wil, zal de Russische staat de kosten van de plastische chirurgie vergoeden. Dat heeft de Russische veiligheidsdienst FSB woensdag gezegd.

AP Ned

Op het hoofd van Basajev staat een prijs van tien miljoen dollar (7,5 miljoen euro). Maar volgens een woordvoerder van de FSB kan de informant die de dienst naar de verblijfplaats van Basajev leidt, naast dat bedrag ook een paspoort met een nieuwe identiteit, een nieuwe woonplaats in binnen- of buitenland én een ander gezicht krijgen.

Basajev, een radicaal islamitische krijgsheer, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks terreuracties in Rusland en Tsjetsjenië. Hij zei achter de schoolgijzeling in Beslan en de bomaanslagen op twee passagiersvliegtuigen vorig jaar te zitten. Volgens de door Moskou gesteunde Tsjetsjeense vice-premier Ramzan Kadyrov is de oorlog in Tsjetsjenië "voor 99 procent voorbij" als Basajev is uitgeschakeld. Hij zei alles op alles te zetten om de krijgsheer gevangen te nemen of te doden.