Natuurverenigingen redden 67.000 padden bij paddentrek

Natuurverenigingen hebben in 2004 tijdens de paddentrek zo'n 67.000 padden gered. Dat meldt de natuurvereniging Natuurpunt bij de start van de jaarlijkse paddentrek.

Belga

Om te zorgen dat de diertjes tijdens de trek veilig de weg kunnen oversteken, rukken ook dit jaar tal van vrijwilligers uit.

De koude van de afgelopen weken dwong de padden in hun winterverblijf te blijven, maar nu de temperatuur 's nachts boven de zeven graden stijgt, trekken de padden massaal naar het water om te paren. De paddentrek is dus begonnen.

"Een tocht die niet zonder gevaren is", schrijft Natuurpunt. Veel dieren moeten een verharde weg oversteken en het almaar toenemende verkeer trotseren. Om de dieren een kans te geven levend hun voortplantingspoel te bereiken, neemt Natuurpunt verschillende maatregelen.

Verkeersborden met een pad op waarschuwen automobilisten. Er worden ook paddenschermen geplaatst. Als de padden de schermen proberen te ontwijken, vallen ze in emmers die zijn ingegraven in de grond. Elke ochtend en avond halen vrijwilligers de amfibieën uit de emmers en brengen ze naar de overkant van de weg. In 2004 werden zo 67.000 padden, 5.000 kikkers en 3.577 salamnders gered.

Ook dit jaar organiseert Natuurpunt in Vlaanderen allerlei activiteiten. Meer info is te vinden op