Olieprijs op nieuw record

De prijs van ruwe olie heeft donderdagochtend een nieuwe recordhoogte bereikt. Tijdens de elektronische handel in New York werd voor een vat ruwe olie voor levering in april 57,03 dollar betaald.

Belga

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de beurs dat die prijs werd bereikt. Op de Londense oliebeurs kostte een vat Brent-olie donderdagochtend 55,56 dollar per vat. Ook dat is een recordprijs.

Het gaat hier wel om een record in absolute cijfers, en niet noodzakelijk in reële termen. Daarvoor moeten de inflatie en het wisselkoerseffect in rekening worden gebracht.

De prijsstijging is opvallend: woensdag besliste de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) nog om de olieproductie met onmiddellijke ingang op te drijven. Die beslissing heeft blijkbaar geen effect op de prijs: traders verwachten dat de vraag naar ruwe olie het aanbod de volgende maanden zal blijven overstijgen. De Opec produceert al nagenoeg op haar maximumcapaciteit, en in snelgroeiende economieën als China en India is er veel vraag naar brandstoffen.