Resilux heeft zwak jaar achter de rug

Resilux, de Wetterse producent van PET-flessen en -preforms, heeft vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies gemaakt. Het nettoverlies bedroeg 3,7 miljoen euro, ruim lager dan de analistenverwachting van 1,3 miljoen. Het jaar voordien haalde het bedrijf nog een winst van 3,4 miljoen euro. Voor het eerst sinds de beursgang van Resilux ontvangen de aandeelhouders geen dividend. 2005 wordt een overgangsjaar waarin het management minstens op een break-even mikt. Dat bleek woensdag op een persconferentie, waar de jaarresultaten werden toegelicht.

Belga

Resilux scoorde op alle niveaus onder de analistenverwachtingen. De toegevoegde waarde, dat is de omzet exclusief de grondstofkosten, daalde 8,3% tot 31,6 miljoen. De ebitda-winst (voor intresten, taksen, afschrijvingen en waardeverminderingen) viel 11% terug tot 17,5 miljoen. Analisten rekenden op een toegevoegde waarde van 32,7 miljoen en een ebitda van 18,6 miljoen. Ook de volumes gingen achteruit. Het aantal verkochte preforms daalde 14% en het aantal flessen 18%.

De slechte cijfers zijn hoofdzakelijk het gevolg van de relatief koude zomermaanden waardoor het drankverbruik lager lag, van de terugval op de exportmarkten door dollarconcurrentie en van de moeilijke situatie in Duitsland tengevolge van de veranderingen in de wetgeving.

Dit jaar wordt volgens de bedrijfstop een overgangsjaar. "De markten blijven moeilijk en de margedruk houdt aan", aldus CFO Luc Verstuyft. Hij verwacht wel minstens break-even te draaien in 2005, maar het is moeilijk om dat verder te kwantificeren. Hoe de Duitse markt zal evolueren is onduidelijk.