Conjunctuur in Limburg kwakkelt

Het conjunctuurverloop van de economische bedrijvigheid in de provincie Limburg zal gedurende de zomermaanden verder dalen en zou zelfs kunnen aanhouden tot november 2005. Vooral de sterke stijging van de werkloosheid onder vrouwen in de provincie wordt onrustwekkend genoemd. Dat zegt VOKA-Limburg.

Belga

De conjunctuurbarometer van de Limburgse werkgeverskoepel voorspelt een sterke stijging van de vrouwelijke werkloosheid in Limburg over de volgende zes maanden. De werkloosheid bij de mannen daarentegen stagneert.

Er valt daarnaast ook een sterke daling te noteren in het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen. Volgens algemeen directeur Johann Leten van VOKA-Limburg heeft die terugval evenwel te maken met het autosalon waardoor consumenten en bedrijven in de weken en maanden voor het autosalon hun verkopen uitstellen.

In januari van dit jaar werden er 645 exportcertificaten afgeleverd voor een totale waarde van 30.600.000 euro. De verwachting is dat de exportactiviteiten in de komende maanden licht zullen stijgen. De stijging zal wel niet sterk genoeg zijn om een impact te hebben op het conjunctuurverloop, zo zegt Leten.

VOKA-Limburg bestempelt het anderzijds wel als positief dat de sterke negatieve trend in de private nieuwbouw lijkt te verdwijnen. "Wanneer deze evolutie zich ook in de volgende maanden doorzet, zou de bouwsector de neerwaartse conjunctuurevolutie kunnen afremmen. Maar al bij al vertoont de conjunctuurbarometer weinig reden tot optimisme", zo besluit Leten.