Unizo voert actie tegen Ikea Anderlecht

Een tiental actievoerders van CD&V Anderlecht en de ondernemersorganisatie Unizo heeft woensdagochtend op de Bergensesteenweg in Anderlecht actie gevoerd tegen de opening van de nieuwe Ikea-vestiging iets verderop. De manifestanten, onder wie Unizo gedelegeerd-bestuurder Karel Van Eetvelt, deelden van 8 tot 9 uur ontbijt en pamfletten uit aan de automobilisten die voor het rode verkeerslicht stonden te wachten. Het initiatief voor de actie ging uit van de Anderlechtse schepen voor Middenstand Walter Vandenbossche (CD&V).

Belga

In het pamflet promoot Unizo de 160 meubel- en wooninrichtingszaken in het Brussels gewest die zorgen voor "klantvriendelijker steden en gemeenten met correcte prijzen en persoonlijke service". Het vlugschrift verwijst ook naar de dagelijkse files op de Bergensesteenweg en het feit dat daar met de komst van Ikea geen verbetering in zal komen. Op de achterkant stond een kaart van Anderlecht waarop lokale handelaars de automobilisten welkom heten in het centrum van hun gemeente.

Volgens Unizo zal de nieuwe Ikea-vestiging in Anderlecht minstens 400 bestaande jobs in de regio vernietigen. "De komst van Ikea bedreigt de omzet van 80 winkels in de meubel- en interieursector in de brede regio", aldus Karel Van Eetvelt. "Ikea creëert naar eigen zeggen 360 nieuwe banen, maar dat zijn geen duurzame jobs. Als een multinational moet snoeien, dan doet hij dat eerst in mensen. Een kmo-bedrijf het laatst."

Unizo is ook niet te spreken over de "verkapte overheidssteun" die Ikea Anderlecht krijgt. De organisatie verwijst onder meer naar de heraanleg van de openbare weg rondom de nieuwe vestiging en de samenwerking met De Lijn en de MIVB.