SPD-premier Sleeswijk-Holstein lijdt nederlaag

De sociaal-democratische SPD heeft in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein donderdag opnieuw een gevoelige nederlaag geleden.

AP Ned

Drie weken terug werd de partij door de kiezers hard op de vingers getikt en donderdag werd de kandidatuur van sociaal-democratische premier Heide Simonis in een geheime stemming verworpen. Simonis leidt sinds 1993 de Rood-Groene regeringen in Sleeswijk-Holstein.

De CDU werd bij de deelstaatverkiezingen van 20 februari de grootste partij, maar na langdurige onderhandelingen slaagden de SPD en de Groenen er in met de steun van de SSW, een kleine partij die de belangen van de Deenstaligen behartigt, toch een nieuwe coalitie te smeden.

Bij de geheime stemming in het parlement kreeg de kandidatuur van Simonis echter niet de verwachte steun: 34 stemmen voor, 34 tegen en één onthouding. De uitslag betekent dat zeker een van de deelstaatparlementariërs van de voorziene coalitie tegen Simonis stemde. De voorzitter van het deelstaatparlement heeft een nieuwe stemming over de regeringscoalitie uitgesteld tot 27 april. De kans is groot dat Simonis haar kandidatuur intrekt.

De SPD zakte bij de deelstaatverkiezingen van 43,1 procent van de stemmen naar 38,7 en kwam uit op 29 zetels; de CDU steeg van 35,2 naar 40,2 procent en kreeg dertig zetels. De liberale FDP stond met 6,6 procent van de stemmen op vier zetels. Eveneens vier zetels gingen naar de Groenen, die op 6,2 procent van de stemmen uitkwamen. De SSW, die als vertegenwoordiger van de Deense minderheid niet aan de kiesdrempel van 5 procent van de stemmen hoeft te voldoen, kreeg twee zetels.

Aangeboden door onze partners