Vanunu aangeklaagd wegens schending regels proeftijd

De Israëlische justitie heeft de nucleaire klokkenluider Mordechai Vanunu donderdag aangeklaagd wegens het schenden van de regels die zijn verbonden aan zijn proeftijd. Dat heeft het ministerie van justitie bekendgemaakt.

AP Ned

Vanunu, een voormalig technicus van het Israëlische nucleaire laboratorium Dimona, werd vorig jaar april vrijgelaten na het uitzitten van een gevangenisstraf van achttien jaar wegens het doorspelen van geheime informatie over Israëls kernwapenprogramma aan de Britse krant The Sunday Times. Hij moet zich wel nog aan enkele regels houden. Zo mag hij geen contact hebben met buitenlanders en Israël niet verlaten. De regels gelden voor een jaar en binnenkort zou worden overwogen of de proeftijd zou worden verlengd.

Vanunu heeft verschillende keren de grenzen opgezocht van wat de Israëlische autoriteiten hem toelaten. Zo heeft hij toch interviews gegeven aan buitenlandse kranten en werd hij op kerstavond door de politie tegengehouden toen hij in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, naar de kerk wilde.

De Israëlische autoriteiten vermoeden dat Vanunu nog meer nucleaire geheimen van Israël heeft en zal prijsgeven. Zelf heeft Vanunu gezegd dat hij niets meer te vertellen heeft en een nieuw leven wil beginnen in een ander land.

Aangeboden door onze partners