Bijna 600.000 mensen met hongersnood bedreigd in Oeganda

Ongeveer 600.000 mensen zijn met hongersnood bedreigd in het door een lange droogte getroffen noordoosten van Oeganda, aldus het Wereldvoedselprogramma (WFP) dat woensdag de lancering bekendmaakte van een hulpoperatie ten belope van 6,8 miljoen dollar in de komende zes maanden.

Belga

Het zwaarst getroffen gebied, Karamoja -dat de districten Moroto, Kotido en Nakapiripirit omvat- "wordt sedert 1980 om de vijf jaar door terugkerende droogteperiodes getroffen", zo meldt het WFP in een in Kampala gepubliceerde mededeling.

"Karamoja werd in de hoogste mate geconfronteerd met ondervoeding en gezien de geringe oogsten in 2004, zijn wij zeer bezorgd over het lot van honderdduizenden personen die dreigen zonder voedsel te raken vóór de volgende oogst in september" aldus WFP-directeur voor Oeganda, Ken Noah Davies.

Het Wereldvoedselprogramma verstrekt voedsel aan maximaal 1,6 miljoen mensen die in ontheemdenkampen verblijven in het noorden van Oeganda, waar regeringstroepen sedert 1988 strijden tegen de rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA).