Historische opening eerste zitting nieuw Iraaks parlement

De eerste zitting van het nieuwe Iraakse parlement is woensdag geopend. Ze is het resultaat van de eerste democratische verkiezingen in Irak in een halve eeuw.

Belga

De 275 afgevaardigden startten hun bijeenkomst om 11 uur lokale tijd (9 uur Belgische tijd) in het Congrespaleis in de groene zone in Bagdad.

In die zone, die door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt bewaakt, gelden strikte veiligheidsmaatregelen. Toch zijn er al verschillende explosies gehoord. Of daarbij slachtoffers gevallen zijn, is niet duidelijk.

In het parlementsgebouw hangt een groot spandoek met daarop het koranvers 'Regel uw zaken door middel van overleg'. Daaronder prijkt een landkaart van Irak, waar in Arabisch en Koerdisch opschrift 'Nationaal Parlement' op geschreven staat. Aan elke kant van de parlementstribune hangen Iraakse vlaggen en bloemen.

Jawad al-Maliki, de nummer twee van de Sjiitische partij, beklemtoonde dat de zitting van woensdag slechts een openingszitting is omdat er nog geen politiek akkoord is tussen de verschillende partijen. Zo is nog geen parlementsvoorzitter gekozen en is ook nog niet bekend wie in de presidentiële raad zal zetelen.

Aangeboden door onze partners