Voorzitter milieuvereniging beboet voor bezit en transport van bevers

De correctionale rechtbank van Dinant heeft Olivier Rubbers, voorzitter van de Franstalige milieuorganisatie vzw Rangers, donderdag veroordeeld tot een boete van 2.478 euro, waarvan viervijfde voorwaardelijk, voor het houden in gevangenschap en vervoeren van bevers, een beschermde diersoort. Rubbers kondigde reeds aan beroep te zullen aantekenen.

Belga

Rubbers, die zijn organisatie in Wallonië graag als het 'Greenpeace van Franstalig België' ziet, stond terecht voor feiten tussen 1998 en 2000. Volgens de aanklacht zou hij zonder toelating van de bevoegde instanties bevers gehouden en vervoerd hebben in Gedinne, Houffalize, Virelles, Lierneux, La Hulpe, Hotton, Hastière en Aarlen. Betichtingen die hij tijdens het proces aanvocht. "Nooit heb ik bevers op Waals grondgebied vervoerd", zei hij op 20 januari. Wel erkende hij ooit 97 bevers, verworven in Duitsland, te hebben bezeten. Hij was van plan de dieren in de natuur uit te zetten in de vallei van Viroin (nabij Chimay en Couvin). "Maar gezien de weigering van minister Lutgen in 1998 om deel te nemen aan deze reïntroductie, heb ik me gewend naar andere landen (Frankrijk, Spanje en Nederland) waar het toegestaan werd", aldus Rubbers tijdens de behandeling.

De rechtbank wilde niet ingaan op de verdiensten of de gegrondheid van het uitzetten van bevers in hun biotoop, maar richtte zich enkel op de juridische kant van de zaak.