Werknemers en signalisatiebedrijf vrijgesproken voor dodelijk ongeval

Vier werknemers van het Gentse bedrijf Verkeer Signalisatie & Elektronica (VS&E) en het bedrijf zelf zijn donderdag door de Kortrijkse politierechter vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de E403 in Wevelgem.

Belga

Volgens het openbaar ministerie hadden de werknemers, allen elektriciens, de signalisatie van de werken verkeerd opgesteld, maar de rechter achtte hen niet schuldig.

Op 30 januari 2002 startte het viertal in opdracht van hun werkgever VS&E onderhoudswerken aan de verlichting van de tunnel op de E403 in Wevelgem. Daarvoor moest de rechterrijstrook voor het verkeer worden afgesloten.

Enkele honderden meters voor de tunnel werd een voorsignalisatiewagen geplaatst. Net voor de tunnel stond een signalisatievrachtwagen met botskussen (van een 33-jarige werknemer uit Zottegem) met een grote pijl en knipperlichten tussen de rechter- en de middenrijstrook. Daarachter stond een werfvrachtwagen (van een 25-jarige elektricien uit Strijpen) en een lichte vrachtauto Mercedes Vito (van collega's uit Gent en Assenede). Terwijl de werknemers de signalisatie aan het opstellen waren, reed een vrachtwagenchauffeur frontaal in op de werfvrachtwagen. De trucker liet bij dit ongeval het leven.

Volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partij - het bedrijf Metalrecycling Transport dat eigenaar is van de vrachtwagen - werd het ongeval veroorzaakt doordat de signalisatie verwarrend en niet conform de wettelijke bepalingen was opgesteld. Volgens de advocaten van de werknemers was er echter voldoende signalisatie. Ze zeiden dat de vrachtwagenchauffeur (Yves Wattiez) onoplettendheid was. Ze vroegen en kregen van de politierechter de vrijspraak.