Spreidingsplan: rechter veroordeelt intensief gebruik landingsbaan 02

In de rechtszaak rond het gebruik van de piste 02 op de luchthaven van Zaventem heeft het Brusselse hof van beroep donderdag in kort geding in grote lijnen het vonnis van de rechter van eerste aanleg van 14 december 2004 bevestigd. Het hof van beroep noemt het intensieve gebruik van de landingsbaan 02 "buitensporig, ongeoorloofd en foutief". Het arrest kan grote gevolgen hebben voor het spreidingsplan voor de vluchten vanop Zaventem.

Belga

De rechter las donderdagochtend enkel de grote lijnen van het arrest, dat zo'n 60 bladzijden telt, voor. Omstreeks 14.00 uur zal het arrest ter inzage beschikbaar zijn op de griffie. Het arrest was naar verluidt genuanceerder dan de uitspraak in eerste aanleg, maar behoudt wel het opleggen van dwangsommen indien het arrest niet wordt nageleefd. De uitspraak kan belangrijke gevolgen hebben voor het spreidingsplan dat op 28 april 2004 werd ingevoerd onder toenmalig Mobiliteitsminister Bert Anciaux.

Het arrest betekent een nieuwe overwinning voor de inwoners uit de Brusselse oostrand (Wezembeek-Oppem, Kraainem, Sint-Pieters-Woluwe) die de rechtszaak hebben gelanceerd.