Studenten plunderen Skynet-klanten

Studenten-hackers hebben ADSL-abonnees van Belgacom/Skynet op hoge kosten gejaagd. Ze pikten hun toegangscodes en downloadden op hun rekening massaal muziek- en filmbestanden.

Belga

Een tiental studenten is in heel het land opgepakt en ondervraagd. Dat berichtten Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard donderdag.

De Computer Crime Unit van de federale recherche voerde maandag dertien huiszoekingen uit in Brussel, Hasselt, Leuven, Charleroi en Luik. Skynet/Belgacom had een klacht ingediend bij het Brusselse gerecht omdat onbekenden minstens 300 tot 400 toegangscodes van Skynet-abonnees hadden gestolen. De fraude kwam aan het licht toen de abonnees hun beklag deden over een te hoge factuur. Skynet rekent extra kosten bovenop de abonnementsprijs aan wanneer een abonnee zeer veel downloadt.

De huiszoekingen van maandag verrasten de bewoners volkomen. De daders bleken meestal hun studerende kinderen te zijn. Verschillende verdachten volgen een opleiding informatica. Geen van de verdachten is aangehouden. Ze zijn wel in verdenking gesteld. Ze mogen een forse schade-eis verwachten van Skynet/Belgacom.