17-jarige moordenaar wordt als volwassene berecht

De 17-jarige jongeman uit Kessel die vorig jaar in mei de 32-jarige Ingrid Van Regenmortel wurgde toen ze aan het joggen was aan het Netekanaal in Viersel, zal als een volwassene berecht worden. Dat heeft de jeugdrechtbank in Mechelen woensdagmiddag beslist.

Belga

De jongen zal zich nu mogelijk voor het assisenhof in Antwerpen moeten verantwoorden voor zijn daden. "Wij moeten nog met onze cliënt overleggen of we al dan niet beroep aantekenen", klonk het achteraf bij zijn advocaten.

Ingrid Van Regenmortel ging op 20 mei 2004 omstreeks 21 uur joggen langs de dijk van het Netekanaal in Viersel. Toen ze niet terugkeerde, ging haar echtgenoot samen met familieleden op zoek naar haar. Rond middernacht werd de hulp van de politie ingeroepen. De volgende morgen vond een speurhond haar levenloze lichaam in een bosje naast het jaagpad. De moeder van vier kinderen was gewurgd.

De politie pakte een dag later een 16-jarige visser op. De jongeman bekende de moord en werd toevertrouwd aan de Mechelse jeugdrechter, die hem in de gesloten instelling van Everberg liet opsluiten.

Daar werd hij door psychologen onderzocht, die hun bevindingen in een verslag neerschreven. Het verslag was niet bepaald lovend. De houding van de jonge kerel zou niet te harden zijn en hij zou al sinds zijn kinderjaren met een agressieprobleem kampen. Het was ook een uitbarsting van agressiviteit die vermoedelijk tot de feiten leidde.

Advocaten Inge Faes en Walter Damen hadden de jeugdrechtbank om bijkomend psychologisch onderzoek gevraagd, omdat de gesprekken met de psychologen in september vorig jaar hadden plaatsgevonden. "Sindsdien hebben wij toch enige verbetering opgemerkt in zijn gedrag en zijn persoonlijkheid, maar de rechter wees onze vraag af", aldus Inge Faes.