Nieuwe gesloten instelling voor jongeren in Ekeren

In Ekeren komt er een nieuwe gesloten gemeenschapsinstelling voor jongeren. Dat bevestigde minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement. Het dossier staat vrijdag op de agenda van de Vlaamse regering.

Belga

Vervotte werd door Anne Marie Hoebeke (VLD) en Caroline Gennez, fractieleidster van sp.a-Spirit, aan de tand gevoeld over het feit dat een Gentse jeugdrechter dinsdag een jongen van 17 jaar die een minderjarige had verkracht bij gebrek aan plaats moest laten gaan. Vervotte repliceerde dat er een nieuwe instelling met 20 plaatsen komt in Ekeren, waar ook plaats voor meisjes zal zijn. Maar het grootste probleem voor de minister is het terugdringen van de instroom.

Ze stelt vast dat de gepleegde feiten verzwaren, de leeftijd van de jongeren die zich bezondigen aan criminaliteit daalt en dat meer jongeren vervallen. "Er is nood aan capaciteitsuitbreiding, maar er zitten structureel een aantal zaken fout", aldus de minister. Ze pleitte voor een globale aanpak, met onder meer aandacht voor preventie, gezinsondersteuning en een goed jeugdsanctierecht.

Daarover wordt overleg gevoerd met de federale regering. De Vlaamse regering agendeerde het dossier eerder op het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen. Vervotte zei woensdag "dat er in het parlement een aantal openingen worden gemaakt om meer rekening te houden met onze visie inzake jeugdsanctierecht".