Bobby Julich wint Parijs-Nice

De Amerikaan Bobby Julich (CSC) heeft zondag de Franse rittenkoers Parijs-Nice (ProTour) op zijn naam geschreven.

Belga

BR> De overwinning in de zevende en laatste etappe op de Promenade des Anglais was voor de 24-jarige Spanjaard Alejandro Valverde, die in de eindrangschikking twee wordt op 10 seconden van Julich.

De 33-jarige Julich, die tijdens het Europese seizoen in Nice verblijft, zorgde voor de kroon op het werk van de Deense CSC-ploeg, die dit seizoen met Voigt ook al de Ronde van de Middellandse Zee binnenrijfde. Vorig jaar was de eindwinst in Parijs-Nice overigens ook voor CSC, toen de Duitser Jorg Jaksche de beste was.

In de laatste etappe, 135 km op een heuvelachtig parkoers in en rond Nice, toonde Valverde zich de beste van een uitgedund pelotonnetje. In de laatste honderden meters pakte dit elitegroepje in extremis nog de ontsnapte Kazak Alexandre Vinokourov en de Spanjaard Alberto Contador, overblijver van een vroege vlucht, terug. Tweede na Valverde werd de Italiaan Franco Pellizotti, vóór de Luxemburger Kim Kirchen.

Julich, het nummer drie in de Ronde van Frankrijk van 1998, boekte vorig jaar al enkele goede resultaten met een derde plaats in Parijs-Nice en en een bronzen medaille in de olympische tijdrit in Athene. De Texaan is de eerste Amerikaan die er in slaagt om de 'Koers naar de Zon' op zijn naam te schrijven.