Publiek debat over omstreden brief van senaatsvoorzitter Lizin

Het bureau van de senaat heeft maandagnamiddag beslist dat er donderdag om 11 uur een plenair debat gehouden zal worden over de omstreden brief van senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin. Die had brief geschreven aan de rechtbank met de vraag aan de rechter om een echtscheidingszaak opnieuw te bekijken.

Belga

Minister van binnenlandse Zaken Dewael heeft aan de Luikse gouverneur een verslag gevraagd over de zaak-Lizin. Minister Dewael beslist of er een sanctie komt tegen Lizin. Het kan gaan om een blaam, een schorsing of een af- zetting. Tot begin 2007 is de federale overheid nog bevoegd voor de voogdij over de gemeenten.

Lizin heeft al spijt betuigd over het incident. Tijdens de bureauvergadering heeft niemand het ontslag geëist van Anne-Marie Lizin. Naar verluidt drongen vooral de CD&V, maar ook MR, Vlaams Belang en cdH aan op een publiek debat over het incident met de brief. De socialisten en de VLD liepen daar niet warm voor. Zodra één fractie een plenair debat gevraagd had, hebben de andere zich daarbij aangesloten.

CD&V-senator Hugo Vandenberghe wees erop dat het de eerste maal is dat een parlementsvoorzitter zich moet komen verantwoorden voor zijn of haar assemblee.