"Indiërs zijn te vet voor Olympische medailles"

Voor het regelmatig slechte presteren van de Indiase atleten op de Olympische Spelen is volgens een deskundigenonderzoek een te hoog gemiddelde lichaamsvet bij de Indiërs verantwoordelijk.

Belga

"Onze genen hebben geleerd vet op te slaan om te overleven", zei de Indische stofwisselingsexpert Shashank Joshi in de Times of India maandag. Deze "spaarzame genen" zouden het gevolg zijn van vroegere hongersnoden en epidemieën. De bewoners van het subcontinent zijn heden ten dage echter "vatbaarder voor vetzucht en voor meer-vet-minder-spieren geworden".

Indiërs hebben gemiddeld 33 procent lichaamsvet - acht procent meer dan de gemiddelde Europeaan of Afrikaan, zei Joshi. Bij de Olympische Spelen van het afgelopen jaar in Athene heeft India -met meer dan 1,02 miljard mensen na China het land met de grootste bevolking ter wereld- slechts één medaille (zilver) gewonnen.

Chinese sportlui brachten daarentegen 63 medailles mee naar huis. Bij de Olympische Spelen in het Australische Sydney in 2000 behaalde India met één bronzen medaille evenveel eremetaal als onder meer Barbados, Kirgizië en IJsland.