Honderden miljoenen Aziaten bedreigd door smeltende gletsjers

Honderden miljoenen Chinezen en Indiërs zijn bedreigd in hun watervoorzieningen door het smelten van de gletsjers van het Himalaya-gebergte.

Belga

Het smeltproces wordt versneld door de opwarming van het klimaat. Dat verklaarde maandag het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport over de smelting van de gletsjers in India, China en Nepal.

De gletsjers van de Himalaya, die na de ijspolen de grootste concentratie van ijs vormen op de hele wereld, trekken zo'n 10 à 15 meter per jaar achteruit. "Het snelle smelten van de Himalaya-gletsjers gaat zich vertalen in een stijging van het debiet van de waterlopen, waardoor belangrijke overstromingen ontstaan", stelt de internationale, ecologische organisatie. "Maar binnen enkele decennia zal de situatie veranderen en zal het debiet van de stromen dalen, met enorme economische en ecologische problemen tot gevolg voor de inwoners in het oosten van China en Nepal en in het noorden van India", voegde het WWF eraan toe.

Het rapport werd gepubliceerd door het WWF voor de twee ministeriële conferenties die gericht zijn op de strijd tegen de verandering van het klimaat. De bijeenkomsten zijn georganiseerd door Groot-Brittannië in het kader van het voorzitterschap van de acht belangrijkste machten (G8). China en India, op de tweede en de zesde plaats op de wereldranglijst wat betreft de uitstoot van CO2, maken deel uit van de uitgenodigde landen op de eerste bijeenkomst die dinsdag en woensdag wordt gehouden in Londen.

De gletsjers van de Himalaya, die 33 000 km² bedekken, lopen door 7 grote rivieren die gebieden doorkruisen die het dichtst bevolkt zijn van de hele wereld: de Yangtse en de Gele Rivier, de Ganges, de Indus, de Brahmapoutre, de Mekong en de Salouen.