Vergeet de 'midlife crisis': gemoedsrust begint echt bij 40

Sinds vele jaren proberen we vrienden of verwanten die 40 kaarsjes mogen uitblazen, te troosten met het gevleugelde woord 'het leven begint bij veertig'. Onnodig, zo schrijft de Sunday Times, want de meeste veertigers blijken veel beter in hun vel te zitten en veel aangenamer door het leven te gaan dan vaak wordt gedacht.

Belga

Dat de leeftijd van veertig jaar zoveel medeleven opwekt bij vrienden en partners, komt doordat we er van uitgaan dat de mens in die periode begint te piekeren over de dood, over de gemiste kansen in het leven en over het aanzwellende buikje. Maar in de praktijk blijkt dat toch maar heel weinig mensen een echte 'midlife crisis' te bezorgen. Integendeel.

Researchers aan de universiteit van Austin, in de Amerikaanse staat Texas, stuurden namelijk per e-mail vragenlijsten aan zo'n 120.000 mensen en de resultaten waren, in de woorden van psycholoog Samuel Gosling die deel uitmaakte van de ploeg vorsers, "bijzonder verrassend".

Volgens Gosling "gingen we er tot nu toe van uit dat de menselijke persoonlijkheid grotendeels vastligt wanneer iemand 30 is, maar ons onderzoek geeft niet alleen aan dat de persoonlijkheid zich blijft ontwikkelen, maar vooral dat dit proces tussen de 40 en 50 jaar opvallend versnelt".

En dat heeft vooral positieve gevolgen, want de veertigers blijken vaak veel meer ontspannen, en daardoor voor anderen veel aangenamer, in de wereld te staan dan toen ze nog maar dertigers waren. Volgens het artikel in het wetenschappelijke Journal of Personality waarin dit onderzoek wordt gepubliceerd, is er sprake van groeiende 'aangenaamheid' omdat veertigers hun eigen persoonlijkheid en status veel beter blijken te accepteren dan tot nu toe werd gedacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer