Schapenliefde en -leed

Liefhebben, zo denken wij graag, is één van de eigenschappen die de mens onderscheiden van het dier. Maar nieuw onderzoek geeft aan dat ook schapen beschikken over 'menselijke' emoties zoals verliefdheid, zo schrijft de

Sunday Times

.

Belga

Het schapenonderzoek werd uitgevoerd door een Britse overheidsinstelling, het Brabham Research Institute in Cambridge, en geeft aan dat er veel overeenkomsten zijn in de manier waarop de hersenen van een mens en die van een schaap werken, ook op emotioneel vlak. Volgens onderzoeksleider professor Keith Kendrick kunnen ooien wel degelijk verliefd worden op rammen, hebben ze 'beste vriendinnen' en kunnen ze merkbaar verdrietig worden als dieren die hen na staan, sterven of naar het slachthuis worden verscheept.

Kendrick en zijn ploeg brachten piepkleine elektroden aan in de hersenen van de ooien om te meten hoe de elektrische activiteit in die hersenen reageert op bepaalde prikkels. Zo kregen de proefdieren foto's te zien van rammen met wie ze veel contact hadden of van ooien die tot hun 'vriendenkring' behoorden, waarbij de hersenactiviteit werd gemeten en geregistreerd.

In andere experimenten werden dieren pijnloos gedood om de hersenen te kunnen bestuderen wat het peil van bepaalde chemicaliën betreft. Daaruit blijkt volgens Kendrick duidelijk dat vrouwelijke schapen actief op zoek zijn naar seks en daarvan genieten - soms lijkt er zelfs sprake te zijn van een orgasme.

Maar echt diep gaat het allemaal niet, want uit het onderzoek blijkt ook dat de ooi haar minnaar heel snel vergeet - veel sneller dan bij mensen het geval is. Tenminste, dat denken de researchers.