Verspreiding malaria groter dan aangenomen

In 2002 werden bijna dubbel zoveel mensen dan eerst werd aangenomen besmet met de dodelijkste vorm van malaria. Dat hebben Britse experts in het vaktijdschrift Nature bekendgemaakt.

Belga

De onderzoekers, die zich vestigden in Kenia, berekenden dat één op de drie van de in totaal 6,5 miljard mensen op de wereld het risico loopt om door de ziekte getroffen te worden. Elk jaar eist de ziekte in Afrika ten zuiden van de Sahara alleen al een miljoen mensenlevens. De meeste dodelijke slachtoffers zijn bovendien kinderen onder de vijf jaar.

Plasmodium faliparum is veruit de meest gevaarlijke van de vier malariaparasieten en treft vooral de ondervoede, zwakke of zeer jonge kinderen. De parasiet is wijd verspreid in de tropen en ontwikkelde de laatste tijd zelfs een weerstand tegen verschillende medicijnen.

In 1998 sprak de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog over 273 miljoen wereldwijde malariagevallen. Maar dat was slechts een schatting en er was toen geen betrouwbare informatie beschikbaar.

Het onderzoeksteam, dat zijn onderzoek uitvoerde in het Kenya Medical Research Institute in Nairobi onder leiding van professor Bob Snow, berekende dat er in 2002 over de hele wereld ongeveer 515 miljoen gevallen van malaria voorkwamen. Datzelfde jaar werden er in Afrika 365 miljoen gevallen geregistreerd, wat neerkomt op een miljoen nieuwe infecties elke dag.