François Duval toch nog in koers in Rally van Mexico

François Duval (Citroën Xsara WRC) heeft in tegenstelling tot eerdere berichten niet opgegeven in de Rally van Mexico, de derde wedstrijd voor het wereldkampioenschap rally.

Belga

De Belg kreeg zaterdag opnieuw af te rekenen met pech en verdween uit wedstrijd, maar mag zondag dankzij een nieuw reglement toch opnieuw starten. In het klassement zakt hij wel terug van de vierde naar de elfde plaats.

Duval hoorde zaterdag tijdens de achtste klassementsrit van de wedstrijd een flinke klap onderaan de wagen maar dit incident had geen onmiddellijke gevolgen voor de piloot. De negende rit werd dan ook zonder problemen afgewerkt. Eens terug in de assistentiezone merkten de mechanici dat de bodembeschermer flink beschadigd was en daarom werd deze samen met de radiator vervangen. Maar op weg naar de volgende klassementsrit van de dag begon de temperatuur van de motor flink te stijgen en besloten Duval en Prévot niet te starten, om de motor niet te beschadigen.

Sinds 2005 is er echter een nieuw reglement dat het mogelijk maakt dat de rijders klassementsritten kunnen overslaan om toch de assistentiezone te bereiken zodat er aan de wagen gewerkt kan worden. Duval besloot daar gebruik van te maken. Per overgeslagen klassementsrit krijgt de rijder wel 5 minuten straftijd. Duval miste er twee en kreeg dus 10 minuten straftijd. Hij zakt daardoor van de vierde naar de elfde plaats.

Voor Duval lijkt er ondertussen maar geen einde te komen aan zijn pechreeks. De ambitieuze Belg legde een contractvoorstel van Ford voor vier jaar naast zich neer en tekende voor één seizoen bij Citroën, dat in principe over een sterkere wagen beschikt. Citroën houdt het op het einde van het seizoen voor bekeken in het WK rally, maar Duval hoopte zich bij de renstal wel in de kijker te rijden. Tot nu toe heeft hij dat niet kunnen doen.

Het seizoen startte nochtans veelbelovend. Duval domineerde samen met zijn teamgenoot Sébastien Loeb in de eerste rally van het seizoen - die van Monte Carlo - en Citroën leek opweg naar de dubbel, tot tot Duval tijdens de tweede dag van de baan dook. De gretige Belg had een aanzienlijke voorsprong op zijn achtervolgers en nam onnodige risico's.

In de Rally van Zweden leek het er op dat Duval dan toch zijn eerste punten van het seizoen zou pakken, maar dat lukte opnieuw niet. Er brak een wiel van de Citroën, Duval reed twee keer lek en eindigde op een schamele 12e plaats. En ook in Mexico zal Duval dus geen punten pakken.

Duval keert na drie wedstrijden terug naar België met een 0 op 30 op zijn rapport. De Belg lag al onder vuur in de Franse media en dat zal er wellicht niet beter op worden.