Bob Colsoul wint BK Rally in Hannuit

Bob Colsoul (Mitsubishi Lancer) heeft zaterdag de rally van Hannuit gewonnen, de tweede rally van het Belgisch kampioenschap. In de eindstand gaat Colsoul Steve Matterne (Mitsubishi Lancer Evo 7) vooraf, die tweede eindigde op 2:04. Melissa Debackere (Toyota Celica) eindigde op de derde plaats op 2:08.

Belga

Pieter Tsjoen, Timothy Van Parijs, Renaud Verreydt en Chris Van Woensel lieten verstek gaan voor deze rally en zo werd Bob Colsoul tot topfavoriet gebombardeerd voor de eindzege. Een nieuwe situatie voor de 25-jarige Landenaar, die van 1999 tot 2003 de moeilijke weg van het WK rally afwisselde met wedstrijden in eigen land. Colsoul maakte de favorietenrol waar en sloeg al gauw een beslissende kloof. Hij reed een foutloze wedstrijd, won de meeste klassementsritten en is dus de logische eindwinnaar in deze rally.

"Fantastisch, dit is mijn eerste grote zege. Ik zou bijna zeggen: 'eindelijk'. Dit is een verlossende zege. Ik hoop dat de journalisten mij nu niet meer beschouwen als 'de zoon van', maar mij op mijn eigen kwaliteiten gaan beoordelen. Dat was in het verleden wel eens anders, vaak onterecht. Vorig seizoen was een slecht seizoen, maar op het einde van 2004 kwam de ommekeer. In Francorchamps begin dit jaar eindigde ik derde in de Ardenne Bleue. Ik hoop dat ik verder kan gaan op de manier dat ik nu bezig ben. Ik heb een moeilijke leerschool achter de rug, maar ik pluk er nu de vruchten van. Deze overwinning verandert mij niet. Voetjes op de grond en verder werken op dezelfde manier dat ik nu bezig ben. In de rally's waar er WRC's aan de start staan, zal ik starten met de groep-N wagen, en in de rally's waar er geen WRC wagens starten, stap ik over naar de Groep A. Zo hoop ik of de Groep-N titel of als het even kan de Groep A titel te winnen. De basis is gelegd. Aan mij nu om te bevestigen", zegt de laureaat.

Bob Colsoul won in 2001 het kampioenschap in de standaardklasse maar de eindzege in Hannuit is zijn eerste grote zege in zijn carrière. Hij treedt zo in de voetsporen van zijn vader Guy Colsoul die in de jaren '70 en '80 een succesrijk rallyrijder was en die in 1979 en in 1981 de Belgische titel veroverde. Guy Colsoul won de rally van Hannuit in 1982 (Opel Ascona) en in 1989 (Opel Manta 400).

"Bob heeft een goede rally gereden in moeilijke omstandigheden. Het was een zware rally en de weersomstandigheden zorgden ervoor dat je constant moest opletten op het gladde Haspengouwse parcours. Bob heeft een moeilijke leerschool achter de rug in het WK en het BK. Vaak moest hij van mij de weg op met materiaal dat minder goed was dan dat van zijn concurrenten. Dat was een bewuste zet. Als je snel kan gaan in moeilijke omstandigheden, dan kan je dat zeker in goede omstandigheden. Vandaag krijg ik gelijk", getuigt een fiere vader.

Bob Colsoul eindigde in de eerste rally van het kampioenschap, de Ardenne Bleu, op een derde plaats en staat dankzij deze zege nu stevig op kop in de tussenstand van het Belgisch kampioenschap rally.

Door de afwezigheid van de gevestigde waarden kon de jongere garde zich op het voorplan rijden. Zo eindigde Steve Matterne (Mitsubishi Lancer Evo 7) op een tweede plaats en de jonge West-Vlaamse Melissa Debackere (Toyota Celica) op een derde plaats. Steve Matterne won de standaardklasse, Xavier Bouche (Renault Clio S1600) won het klassement bij de tweewiel aangedreven wagens.

De volgende rally van het Belgisch kampioenschap is de TAC rally begin april in Tielt.

Aangeboden door onze partners