Italiaanse gerecht wijst tv-station Berlusconi met vinger

De Italiaanse justie heeft het tv-station Canale 5, eigendom van premier Silvio Berlusconi, ervan beticht via een serie een bommenlegger aan te moedigen die al tien jaar het noordoosten van het land teistert, zo meldt maandag het dagblad La Repubblica.

Belga

Voor de met het dossier belaste magistraten zet de fictieserie "Delitti imperfetti" ("onvolmaakte misdrijven"), met als personage een bommenlegger, een echte crimineel -de "Unabomber"- aan om zijn moordende activiteiten verder te zetten.

Luca Marini van het parket van Venetië zei de krant dat er een "gelijktijdigheid" in de feiten is. Zo vond de voorlaatste aanslag plaats na de uitzending van de tweede aflevering van de serie. "Wij hebben altijd gezegd dat wij te maken hebben met een crimineel die onder druk handelt, ook vanuit de media. Hoe meer men over zijn daden praat, hoe meer men hem aanzet om ermee door te gaan". Volgens de Venetiaanse procureur Vittorio Borraccetti heeft de serie de Unabomber "opgehemeld" en "vereerd".

Tegenover de krant wees producer Mario Valsecchi alle verantwoordelijkheid van de hand. "Wij hebben geen monster geschapen. Het monster bestond al".

Niettemin voegde hij eraan toe dat hij met zijn scenaristen over de zaak zal nadenken. "Mogelijk gaan wij beroep doen op een psychiater om te weten te komen of de serie de Unabomber echt tot handelen kan hebben aangezet".