Eurovisiesongfestival: Oekraïense groep herschreef haar liedje

De Oekraïense groep Greenjolly, die op een gecontesteerde manier het ticket voor de thuismatch heeft afgedwongen, heeft inmiddels de tekst van haar liedje voor de vijftigste editie van het Eurovisiesongfestival veranderd. Dat heeft de BBC maandag onder aanhaling van de supervisor van het festival gemeld.

Belga

Gedoodverfd favoriet in de Oekraïense selectie voor de aanstaande jubileumeditie Ani Lorak haalde het niet. Te elfder ure was de overwinning en uitsturing weggelegd voor de groep Greenjolly, wier rapliedje 'Razom nas bahato!' (Samen staan we sterk) zowat hét lijflied was van de "omwenteling" die rond de jaarwisseling Viktor Joesjtsjenko het presidentieel ambt opleverde.

De tekst is geïnspireerd op een toespraak van Joesjtsjenko en zou zijn geleend uit de slogan "Un pueblo unido jamas sera vencido" ("Een verenigd volk wordt nooit verslagen") van Pablo Neruda. Los van de kritiek uit het management en de omgeving van Lorak dat Greenjolly het dankzij manoeuvres van kringen rond de nieuwe president had gehaald, vonden de organisatoren van het jaarlijkse festival dat een dergelijk politiek geladen liedje niet kon. De groep diende vervolgens aan de tekst te sleutelen en kreeg na aanpassingen groen licht, zo citeerde de BBC Svante Stockselius die het festival superviseert.

Nog volgens de Britse openbare omroep is er herrie rond de inzending van Servië en Montenegro. Het liedje zou gelijkenissen vertonen met twee andere in de regio en staat nog niet op de officiële deelnemerslijst van het festival. Er loopt een onderzoek. Servië en Montenegro namen vorig jaar voor het eerst deel aan de wedstrijd. De inzending werd meteen tweede na de Oekraïense Ruslana.

Officieel zijn er nu al 34 deelnemers bekend voor de editie 2005.