Vergeten Dürer-ets gevonden bij opruimen Tefaf-beurs Maastricht

Bij het opruimen van de kunstbeurs Tefaf in Maastricht heeft een elektricien een ets van Albrecht Dürer ter waarde van 20.000 euro gevonden.

GPD

Galeriehouder Herman Rumbler uit Frankfurt was vergeten het topstuk uit 1469 mee terug te nemen. De eerlijke vinder leverde het kunstwerk in en kreeg 500 euro vindersloon.

Elektricien René Post (31) was bezig met het afbreken van de verlichting. "Ik werkte achter in de stand in een bergingsruimte waarvan de deur open stond. Pas toen ik de deur dicht deed, zag ik daar opeens die ingelijste tekening hangen", zegt hij met een lach. "Een Rembrandt. Die zijn ze vergeten!" schoot het door hem heen.

Een aantal uren eerder kreeg de 64-jarige galeriehouder Herman Rumbler thuis in Frankfurt am Main om twee uur in de nacht de schrik van zijn leven toen hij opeens besefte dat hij de ets 'Dame te paard' van Albrecht Dürer uit 1496 in de beurshal in Maastricht had laten hangen. "Helemaal mijn schuld, maar u kunt zich wel voorstellen wat ik 's nachts doormaakte. Ik was verlamd van schrik. Op zich is de beveiliging van de Tefaf uitstekend, maar je weet maar nooit of tussen die honderden pasjeshouders die toegang hebben tot de hal niet toch iemand zit die zo'n werk mee naar buiten probeert te smokkelen."

Maar René Post kwam geen moment in de verleiding het kleinood van zeven bij tien centimeter voor pakweg een gloednieuwe auto te gelde te gaan maken. "Welnee, waarom zou ik? Ik heb meteen de centrale beveiliging gewaarschuwd", zegt de elektricien.