Hasseltse modeontwerpster Joke Houbrechts vraagt faillissement aan

De bekende Hasseltse modeontwerpster Joke Houbrechts (46) heeft maandag het faillissement aangevraagd. Dat moet wel nog officieel bekrachtigd worden door de rechtbank van koophandel van Hasselt.

Belga

Dat gebeurde tot hiertoe nog niet. Na de uitspraak van het faillissement zal de rechter een curator aanstellen.

Houbrechts liet maandag zelf weten dat ze het faillissement aanvraagt. Zij kampt met een totale schuld van 120.000 euro. Een aanvraag van Houbrechts om een spreidingsplan voor de afbetaling van haar schulden te bekomen, werd onlangs afgewezen.

In een ultieme poging om een faillissement af te wenden, deed Houbrechts via de media een oproep om steun van klanten te krijgen. Dat leverde haar 40.000 euro op. Een anonieme schenker heeft Houbrechts inmiddels ook voorgesteld om haar een lening van 17.000 euro te geven.

De Hasseltse modeontwerpster oogstte internationaal succes met haar modelijnen "Kuyso" en "Joke & Egidio". De ontwerpen van Houbrechts werden in de jaren negentig in 70 Belgische verkooppunten en wereldwijd in 300 winkels verkocht. Houbrechts hield daarnaast ook succesvolle défilés en werd als evenknie van de ontwerpers Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Dirk Bikkembergs beschouwd.

De modeontwerpster geraakte twee jaar geleden in financiële problemen toen ze van vennoot veranderde.