Derde Nederlands-Limburgse stenengooier meldt zich

Nadat eerder al twee Limburgse jongens van 16 en 17 waren opgepakt wegens stenengooien vanaf viaducten, is vrijdag een 17-jarige jongen uit het Groningse Scheemda gearresteerd.

GPD

De jongen gaf zichzelf aan, nadat zijn twee Limburgse maten zijn naam hadden prijs gegeven. De jongen bleek kortelings naar Groningen verhuisd.

Samen zou het drietal zeker dertig keer stenen naar auto's hebben gegooid. Ze hebben bekend en worden, hoewel er voor zover bekend geen slachtoffers zijn gevallen, vervolgd wegens poging tot doodslag. De jongen is meteen opgesloten na te zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De drie schoolgenoten bekogelden de afgelopen anderhalf jaar sinds oktober 2003 tenminste bij dertig gelegenheden auto's en treinen in de omgeving van Sittard. Behalve stenen gooiden de drie ook stukken hout en ijzeren voorwerpen. Voor zover bekend ontstond alleen materiële schade.

Eén verdachte heeft via zijn advocaat laten weten dat hij zijn excuses aan wil bieden in een brief aan zijn slachtoffers. Volgens zijn advocate schaamt de jongen zich heel diep en heeft hij geen moment in de gaten gehad dat er de laatste maanden commotie in Nederland was ontstaan over stenengooiers. Dat gebeurde nadat er een dodelijk slachtoffer viel en er met het bekogelen van een tankwagen zelfs een groot woongebied in gevaar werd gebracht.

Vier mannen uit Rijswijk moeten vrijdag in Den Haag terecht staan voor de aanslag op een Udense automobiliste, die rijdend op de A4 bij Rijswijk werd gedood door een stoeptegel door haar voorruit. Hun wordt moord, subsidiair poging tot doodslag ten laste gelegd.