"Nazi's brachten atoombom tot ontploffing"

Nazi-Duitsland heeft in maart 1945 een primitieve atoombom tot ontploffing gebracht.

AP Ned

Bij de explosie op een testterrein bij Ohrdruf in de deelstaat Thüringen zijn honderden gevangenen omgekomen. Dat stelt de Duitse historicus Rainer Karlsch in zijn maandag verschenen boek Hitlers Bom.

Dat de nazi's met deze materie experimenteerden was al eerder bekend, maar volgens Karlsch waren ze dichter bij het vervaardigen van een bruikbare atoombom dan algemeen wordt aangenomen. Duitse wetenschappers begrepen de werking van een atoomwapen net zo goed als hun Amerikaanse en Britse collega's, aldus Karlsch. Het enige wat nazi-Duitsland verhinderde om een atoombom te maken, was gebrek aan splijtbaar materiaal, zoals verrijkt uranium.

Karlsch citeert ooggetuigen die op 3 maart 1945 op het nazi-testterrein bij Ohrdruf een felle lichtflits waarnamen en een grote rookwolk. Omwonenden verklaarden dat ze de dagen daarna last hadden van bloedneuzen en misselijkheid. Bodemmonsters bevestigen volgens Karlsch de aanwezigheid van radioactief materiaal in de grond. Toch geeft hij toe dat er geen sluitend bewijs is voor zijn stelling en roept hij op tot verder onderzoek.