Ook Frankrijk heeft nu zijjn asbesttoren

De Montparnasse Toren, het hoogste gebouw van Frankrijk, bevat zoveel asbest dat het risico op kanker voor de werknemers en bezoekers erg hoog is.

Belga

Dat meldden de Franse media maandag. Uit het wettelijke verplichte asbestrapport blijkt dat bijna overal in het gebouw sporen van asbest zijn teruggevonden, meer bepaald achter de valse plafonds, in de gangen en in de kelder.

Bovendien bleek al eerder, uit een analyse uitgevoerd in 1996-1997, dat de gemeenschappelijke ruimtes, de technische afdelingen en de controlebureaus van de toren de hoogst mogelijk concentratie van asbest hadden, omgschreven als 'categorie 3'.

Momenteel werken 5.000 mensen in de 210 meter hoge toren. Daarnaast wordt de toren jaarlijks door ongeveer 600.000 toeristen bezocht, omwille van het panorama over de Franse hoofdstad. Volgens experten zou de verwijdering van asbest 3 tot 4 miljoen euro per verdieping kosten. Daarvoor zou de toren 3 jaar lang leeg moeten staan.

De kankerverwekkende stof asbest zou jaarlijks verantwoordelijk zijn voor 4.000 doden in Frankrijk en werd daarom in 1997 verboden. De bouw van de Montparnasse Toren dateert van de periode 1969-1972.