Ongenoegen over verlovingsfoto Charles en Camilla

Prins Charles (56) en Camilla Parker Bowles (57) hebben volgens Britse kranten maandag geen penny voorzien voor de vrouw die hun officiële verlovingsfoto maakte.

Belga

De foto is gebruikt voor een speciale postzegel en is in kranten over de hele wereld afgedrukt, wat het kiekje volgens schattingen zo'n 300.000 euro waard maakt.

De foto, die Charles en Camilla in 'tweedlook' toont, op weg naar de kerk, is niet afkomstig van een beroepsfotografe, maar van een kokkin die regelmatig voor de Britse troonopvolger werkt: Carolyn Robb (41). Zij maakte de foto in januari met haar digitale camera in Schotland, waar het paar een uitgebreide kerstvakantie doorbracht. Zij gaf de foto op een diskette aan het bureau van de prins. Een paar weken later zag Carolyn Robb de foto tot haar grote verrassing als officiële verlovingsfoto op de voorpagina van alle kranten.

Dat niemand eraan gedacht had, haar toestemming te vragen, was "een bittere ontgoocheling", zo zei de kokkin aan de Britse kranten. Zij ervaart het als "pijnlijk en stuitend, zo behandeld te worden".

Medewerkers van prins Charles hebben nadien gepoogd haar ervan te overtuigen, vrijwillig af te zien van haar auteursrechten. Ondertussen heeft de prins een, in verhouding tot de verspreiding van de foto, bescheiden ereloon betaald, volgens de krantenberichten ongeveer 7.500 euro.