Britse vrouwen krijgen speciaal bierglas

De horeca in Groot-Brittannië wil het bier vrouwvriendelijker maken. Het halve-literglas wordt er voor vrouwen vervangen door wijnglazen die de smaak ten goede komen en die gemakkelijker in de hand liggen.

Belga

Het initiatief komt er nadat bleek dat de meeste vrouwen wijn boven bier verkiezen, zo meldt Scotland on Sunday.

Vrouwelijke pubbezoekers drinken liever wijn: 36% bestelt wijn, tegenover 14% die bier bestelt. Volgens de British Beer & Pub Association (BBPB) ligt de oorzaak daarvan bij de 'pint', het halve-literglas. Vrouwen vinden het grote glas lelijk en onpraktisch. Daarom wordt een bierglas speciaal voor vrouwen geïntroduceerd. Het glas is slank, heeft een pootje en kan slechts een derde van een 'mannenglas' (18,5 cl) bevatten. Zo moet de drempel tussen wijn en bier verlaagd worden.

Niet alleen vrouwen halen hun neus op voor bier, de totale bierconsumptie is flink gedaald. In Duitsland, waar traditioneel erg veel bier gedronken wordt, drinkt de gemiddelde bierdrinker nog slechts 206 halve liters (dus: 103 volle liters) per jaar. In 1990 waren dat er nog 258.

Het idee is niet volledig nieuw. In 2003 creëerde Volvo een conceptauto 'door vrouwen voor vrouwen'. Dat idee werd onmiddellijk afgewezen, zowel door mannen als vrouwen, omdat de auto symbool stond voor de ouderwetse positieve discriminatie ten opzichte van vrouwen.