Al 123 terrorismedossiers in België

Naar aanleiding van de verjaardag van de verwoestende terreuraanslagen op 11 maart in Madrid heeft eerste minister Guy Verhofstadt vrijdag een overzicht gegeven van de Belgische maatregelen in de strijd tegen het terrorisme.

Belga

Zo buigt het parlement zich binnenkort over het wetsontwerp om de staatsveiligheid toe te laten telefoongesprekken af te luisteren, aldus Verhofstadt. Na de ministers Laurette Onkelinx en Patrick Dewael kondigde ook Verhofstadt de komst aan van een gespecialiseerde federale onderzoeksrechter, die het aanspreekpunt wordt van het federaal parket voor zijn terrorismedossiers.

Momenteel moet het federaal parket voor een huiszoeking of een aanhouding nog telkens aankloppen bij een "lokale" onderzoeksrechter. De eerste minister gaf ook enkele cijfers mee. Sinds de oprichting van het federaal parket zijn al 123 terrorismedossiers geopend.

Sommige daarvan leidden al tot een veroordeling, zoals het dossier Trabelsi. 23 personen zitten in de cel, van wie enkelen veroordeeld zijn en anderen nog in voorlopige hechtenis zitten.