Vlaams compostmeesterscongres in Hasselt in teken van hergebruik

Meer dan 1.000 Vlaamse compostmeesters woonden zaterdag het derde Vlaamse compostmeesterscongres in de Ethias-arena in Hasselt bij. Het congres stond in het teken van hergebruik en afvalvoorkoming.

Belga

Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) bracht er hulde aan het tienjarig bestaan van de compostmeesters. Het compostmeesterscongres is een initiatief van de afvalintercommunale Intercompost in Bilzen, de vzw Vlaco en de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM). Gastheer van deze derde editie was Intercompost.

Er werden lezingen over afvalthema's gegeven en bezoekers konden voor informatie terecht op een uitgebreide beursstand van Intercompost. Daar werd onder andere het educatieve project "Met gids op pad in de natuur" toegelicht. Enkele compostmeesters brachten sketches over het composteren van afval in de tuin en de manier waarop de compostmeesters onderling en met de overheid communiceren.

Minister Peeters nam de gelegenheid te baat om zijn beleid op het thuiscomposteren en afvalarm tuinieren toe te lichten en bracht hulde aan tien jaar compostmeesters. Dit jaar is het immers tien jaar geleden dat de eerste compostmeesters in Vlaanderen en in de regio van Intercompost opgeleid werden.

Om de daad bij het woord te voegen, werden tijdens het congres herbruikbare plastieken drinkbekers gebruikt. Ook de hele catering stond in het teken van afvalvoorkoming.