Recidivisten wilden speed maken met ‘eucalyptusolie’

Twee Limburgers die eerder al met het gerecht in aanraking kwamen, konden moeilijk hun criminele leventje vaarwel zeggen. Het gevolg is dat ze vrijdag opnieuw veroordeeld zijn door de Hasseltse rechtbank: elk 3 jaar cel en 34.600 euro aan boetes en gerechtskosten voor hun rol in een grootschalige drugsaffaire.

kdejager

BR> Antoine M.(64) uit Diepenbeek, maakte in de jaren ‘80 naam als valsemunter en bezondigde zich in de jaren ‘90 aan gewelddadige diefstallen en XTC-zwendel in Frankrijk. Zijn vriend, Hasselaar Achille V. (58), was gefailleerd zakenman en notoir fraudeur die met BTW-carrousels heelwat overheidsgeld in eigen zak wist te steken. Dat tweetal gooide zich de jongste jaren op de aanmaak van en de handel in amfetamines, die als speed hun weg zoeken naar de drugsscene.

De ontdekking van een lading van 4.680 kilo Benzyl Methyl Keton (BMK), een grondstof waarmee speed wordt aangemaakt, in de haven van het Poolse Gdynia in mei vorig jaar deed de twee de das om.Een man met Poolse roots die in opdracht van de Limburgers voor de douaneformaliteiten instond, werd opgepakt en wacht nu in Polen op zijn proces.

De 78 tonnen BMK maakten deel uit van een vracht van in totaal 260 vaten, die volgens de papieren eucalyptusolie bevatten toen ze enkele weken eerder de Chinese havenstad Shangai werden verscheept. Met het BMK kon 4 ton speed worden aangemaakt, goed voor 40 miljoen euro. Het parket beschikt over aanwijzingen dat dezelfde verdachten ook al in 2001 een soortgelijk transport van China naar Europa organiseerden, maar daarvoor werden ze nu niet vervolgd.

De twee Limburgers, de Pool en diens zoon (22) die ook in Hasselt woont, waren ook nog betrokken in een kleinschaliger drugsproject, waarbij kant-en-klare speed (9 kg) en hasj (19 kg), verborgen in een omgebouwde brandstoftank zou worden uitgevoerd met bestemming Nederland en Zweden. De jongste dader, die slechts een beperkte rol vervulde, kreeg een werkstraf van 60 uren.