Boze geesten in paleis van president Malawi

President Bingu wa Mutharika van Malawi heeft zijn paleis in Lilongwe tijdelijk verlaten omdat het spookt in het driehonderd slaapkamers tellende gebouw.

AP Ned

Malani Mtonga, presidentieel medewerker voor christelijke zaken, zei dat Mutharika katholieke en protestantse geestelijken heeft verzocht te bidden om "boze geesten te verdrijven". Mtonga wilde geen bijzonderheden geven, maar een anonieme medewerker zei dat de president 's nachts voetstappen en vreemde geluiden hoort en soms beesten over zijn lichaam voelt kruipen. Mutharika's vrouw Ethel en ook de lijfwachten hebben nooit iets geks gezien of gehoord.

Besloten is dat de 71-jarige president alleen naar het paleis komt om te werken en voorlopig slaapt in een paleis in Mtunthama, op ongeveer honderd kilometer afstand van de hoofdstad.

Het presidentiële paleis werd over een periode van twintig jaar gebouwd onder Malawi's eerste president, Hastings Kamuzu Banda, die er maar drie maanden in heeft gewoond. Bakili Muluzi, die Banda in 1994 na verkiezingen opvolgde, weigerde in de "stuitende weelderigheid" van het paleis te wonen. De regering probeerde het tevergeefs te verkopen en besloot uiteindelijk het parlement erin te vestigen. Maar na zijn verkiezing in mei 2004 zette Mutharika het parlement uit het paleis om er zelf zijn intrek in te nemen. Het parlement, dat bij gebrek aan een passende ruimte sinds september niet meer vergaderd heeft, komt 30 maart voor het eerst bijeen in een huurpand.