Lufthansa en Swiss onderhandelen over overname

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa probeert opnieuw de Zwitserse concurrent Swiss over te nemen. De bedrijven voeren "constructieve onderhandelingen over de overname van Swiss en de integratie in de groep van Lufthansa", zo meldt de Zwitserse maatschappij zondagavond in een persmededeling.

Belga

De bedrijven hebben volgens de mededeling gezamenlijk een model uitgewerkt dat zal worden voorgelegd aan de toezichthoudende raad van Lufthansa, de raad van bestuur van Swiss en haar belangrijkste aandeelhouders.

De mededeling beklemtoont dat het model Swiss zoveel mogelijk autonomie laat. Het merk Swiss blijft behouden en ook de voornaamste luchtvaartverbindingen van Zwitserland met het buitenland blijven behouden.

Zodra alles rond is, wil Lufthansa de 'free float'-aandeelhouders van Swiss een aanbod doen dat overeenkomt met de gemiddelde koersen van de voorbije weken.

Het is de tweede keer dat Lufthansa probeert het noodlijdende Swiss in te lijven. Een eerste poging mislukte in de herfst van 2003. Met de overname van Swiss zou Lufthansa, dat vorig jaar 50,9 miljoen passagiers vervoerde, een deel van haar achterstand inhalen op Air France/KLM. De onbetwiste marktleider in het Europese luchtruim vervoerde vorig jaar 64,8 miljoen mensen.