Dodelijke lawineweekend in Alpen

Bij verschillende lawines dit weekeinde in de Alpen zijn al zeker acht skiërs omgekomen. Alle slachtoffers waren ondanks de waarschuwingen buiten de pistes gaan skiën. Volgens de Oostenrijkse bergreddingsdiensten was dit weekend het weekend met de meeste sneeuwlawines van dit seizoen.

Belga

Alleen al in Tirol werden er honderd gemeld. In Oostenrijk stierven dit seizoen al 34 mensen onder de sneeuwmassa.

De meeste slachtoffers vielen in de Franse Alpen. Twee langlaufers werden zondag op Mont Tabor op zo'n 3.000 meter hoogte door een lawine verrast. De reddingsdiensten konden alleen nog de lichamen bergen. Vrijdag waren in de streek van Savoie al drie skiërs op een hoogte van 1.500 meter door een lawine gegrepen. Ze maakten deel uit van een elfkoppige groep ervaren toerskiërs die de streek goed kenden.

In het Oostenrijkse Saalbach (Salzburg) kwam zondagnamiddag een 48-jarige Duitser om het leven nadat hij tijdens een skitocht met zijn twee kinderen een sneeuwlawine veroorzaakte. De drie werden door de 200 meter brede sneeuwmassa meegesleurd. Voor de vader kwam alle hulp te laat, de kinderen kwamen er met lichte verwondingen vanaf.

In Vorarlberg stierf zaterdag een 66-jarige Oostenrijker nadat hij 300 meter was meegesleurd in een lawine die hijzelf veroorzaakt had. En ook in Zwitserland werd een koppel toerskiërs door een lawine meegesleurd. De 55-jarige man overleefde de lawine niet, de vrouw die hem vergezelde kon zichzelf uit de sneeuwmassa bevrijden.

De bergdiensten in Tirol, Vorarlberg en Salzburg hadden omwille van de slechte weeromstandigheden en de massale sneeuwval van de afgelopen week, skiërs ervoor gewaarschuwd om de voorziene skipistes niet te verlaten. Talrijke vrijwilligers waren dag en nacht in de weer om bedolven skiërs te bevrijden. Ook de reddingshelikopters werden continu ingezet.

De veiligheidsdiensten van Tirol zijn dan ook verontwaardigd over de lichtzinnigheid van sommige skiërs die zich niet informeren over de sneeuwcondities. "Door hun onverantwoord gedrag brengen ze niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van de reddingswerkers in gevaar", zei een veiligheidsverantwoordelijke.