Twee New-Yorkse rechercheurs zouden jaren voor maffia hebben gewerkt

Twee gepensioneerde New-Yorkse rechercheurs worden ervan verdacht toen ze nog werkten meer dan tien jaar lang klussen te hebben opgeknapt voor de maffia.

AP Ned

De twee, Louis Eppolito (56) en Stephen Caracappa (63), werden afgelopen woensdag gearresteerd in Las Vegas, waar ze zich na hun pensionering begin jaren '90 vestigden, en hun zijn elk onder andere acht moorden, twee pogingen tot moord, de verspreiding van drugs en het witwassen van geld ten laste gelegd.

Eppolito, van wie in 1992 een boek verscheen met de titel Mafia Cop: The Story of an Honest Cop Whose Family Was the Mob, en Caracappa zouden maandelijks duizenden dollars betaald hebben gekregen van Anthony 'Gaspipe' Casso, een belangrijk lid van de New-Yorkse maffia-familie Luchese.

Justitie in New York breekt zich het hoofd over de vraag hoe de twee, die voor hun recherchewerk tal van onderscheidingen kregen, hun dubbellevens hebben kunnen leiden. Vooral Eppolito, een telg uit de maffia-familie Gambino, was een zeer gewaardeerde rechercheur. Hij kwam in 1969 bij de politie werken en werd beschouwd als een rechercheur in hart en nieren, een harde jongen die erin slaagde moeilijke zaken op te lossen. In zijn boek schrijft hij dat niemand op het bureau waar hij werkte zoveel onderscheidingen kreeg als hij.

Sommigen bij justitie denken nu dat hij zijn werk zo goed kon doen omdat hij zijn connecties bij de maffia gebruikte om dingen aan de weet te komen.

"Ik ben in de loop der jaren bij veel onderzoeken naar corruptie bij de politie betrokken geweest en ik heb nog nooit zoiets gehoord als dit. Het is gewoon niet te bevatten", zei Charles Hynes, officier van justitie van het district Brooklyn. Anderen geloven niet dat zijn banden met de maffia volledig verklaren waarom Eppolito zo'n goede rechercheur was. "Hij werd echt beschouwd als een geweldige straatagent", zei iemand bij justitie die bekend is met het onderzoek naar de zaak. "Ik heb hem zeer ingewikkelde en wijdlopige zaken zien oplossen."

Caracappa werkte meer op de achtergrond dan Eppolito, maar had als lid van de afdeling die door de georganiseerde misdaad gepleegde moorden onderzocht uitgebreid toegang tot vertrouwelijke informatie. "Hij wist wat de FBI deed, hij wist wat de narcoticadienst deed", zei laatstgenoemde bron bij justitie.

Eppolito en Caracappa worden er onder andere van verdacht in 1990 voor 65.000 dollar Gambino-baas Eddie Lino te hebben vermoord voor Casso. En ander maffialid zou door hen zijn opgepakt en afgeleverd bij Casso, die hem vervolgens martelde en omlegde.