41 arrestaties in Spanje bij ontmanteling groot witwasnetwerk

In het zuiden van Spanje zijn 41 mensen opgepakt bij de ontmanteling van een witwasnetwerk. In totaal zou de bende voor 250 miljoen euro hebben witgewassen. Ook het Russische olieconcerne Yukos is naar verluidt betrokken bij de zaak.

Belga

Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zaterdag bevestigd.

Het gaat om witwaspraktijken rond roerende en onroerende goederen van verschillende organisaties die gevestigd zijn aan de Spaanse Costa del Sol.

In de zaak zouden ook grote geldsommen van de Russische oliemaatschappij Yukos zijn witgewassen via een Nederlands bedrijf in Spanje. De Russische en Spaanse gerechtelijke autoriteiten onderzoeken de zaak. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken wilde niet verduidelijken in welke mate de top van Yukos bij de zaak betrokken is.

De gearresteerden zijn onder meer Spanjaarden, Marokkanen, Fransen, Finnen, Russen en Oekraïeners. Zeven van de verdachten zijn advocaat, drie notaris. Verschillende bankrekeningen zijn geblokkeerd, 42 luxewagens, twee privé-vliegtuigen en een boot zijn in beslag genomen. De operatie loopt intussen voort en het is niet uitgesloten dat er nog arrestaties volgen.