Opnieuw moeder van Braziliaanse voetbalster gekidnapt

Voor de derde maal in vier maanden is in Brazilië de moeder van een bekende voetballer gekidnapt. Gewapende mannen ontvoerden vrijdag de moeder van voetbalster Luis Fabiano Clemente uit haar huis in Campinas, op ongeveer 100 kilometer van de grootstad Sao Paulo.

Belga

De 24-jarige Clemente speelt voor de nationale ploeg en verdedigt de kleuren van de Portugese club Porto. Zijn moeder sloeg volgens de zaterdagedities van de lokale kranten een praatje met de buurvrouw toen twee onbekenden haar in een wagen sleurden.

Volgens de politie eisten de daders vooralsnog geen losgeld, maar algemeen wordt aangenomen dat de ontvoerders op geld belust zijn. De politie sluit niet uit dat de ontvoeringen gebeuren in opdracht van Delio da Silva, een beruchte misdadiger die al veroordelingen voor moord, ontvoeringen en overvallen opliep, maar in november 2003 uit de gevangenis wist te ontsnappen.

De zogenaamde ontvoeringsindustrie heeft volgens overheidscijfers het voorbije jaar liefst 83 keren toegeslagen in de staat Sao Paulo. Die ellende bleef het voetbalmilieu tot nu toe grotendeels bespaard, maar de recente ontvoeringen doen de balkunstenaars vrezen dat de lokale criminelen inspiratie hebben opgedaan in Argentinië. Daar werden sinds 2002 zo'n 20 voetballers en familieleden gekidnapt.

Eind februari werd de moeder van topspits Grafite van Sao Paulo ontvoerd. Ze werd een dag later door de politie bevrijd. Minder geluk had de moeder van het nieuwe wonderkind Robinho van FC Santos, die in november vorig jaar werd ontvoerd tijdens een familiefeestje en zo'n 40 dagen werd vastgehouden. Het is nog steeds onduidelijk of er toen losgeld is betaald.