Duizenden bewonderaars treden in voetsporen van Gandhi

Duizenden Indiase, maar ook buitenlandse bewonderaars hebben zaterdag in de stad Ahmedabad een herhaling van de zoutmars van de legendarische leider Mahatma Gandhi aangevat.

Belga

Het is precies 75 jaren geleden dat Gandhi met dat befaamde initiatief zijn geweldloos verzet tegen de Britse overheersing in de verf zette.

Sonia Gandhi, de leidster van de regerende Congrespartij, blies de mars zaterdag op gang. De politica van Italiaanse oorsprong, die geen familiale band met de historische leider heeft, stapte de eerste vijf kilometers mee over de schoongemaakte en met bloemen bezaaide weg. Ze beloofde de geweldloze principes van haar naamgenoot te eren en vroeg de deelnemers hetzelfde te doen.

In 1930 wandelde de toen 61-jarige Mahatma Gandhi 388 kilometer van Ahmedabad naar het kuststadje Dandi in de westelijke staat Gujarat om een handvol zout te winnen. Op die manier wou hij protesteren tegen het monopolie van de Britse kolonisatoren op de zoutwinning in India. Duizenden volgelingen vergezelden Gandhi en het evenement markeerde de opgang van de burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de overheerser.

De nieuwe versie van de zoutmars zal in totaal 26 dagen in beslag nemen. Achterkleinzoon Tushar leidt de tocht. "De vergelijking met toen", aldus Tushar, "bestaat erin dat alle deelnemers vrijwilligers zijn. Ze zijn gekomen omdat ze zich identificeren met deze strijd".

Ook buitenlandse bewonderaars van het geweldloze protest, de religieuze tolerantie en de eerlijkheid en eenvoud van Mahatma Gandhi zijn naar India afgezakt om de mars te beleven. "Ik geloof in zijn filosofie en ik ben hier omdat ik deze mars beschouw als een oefening in spirituele zuivering", vertelde de Amerikaanse Linda Kataley.