Sporting Lokeren krijgt Daknamstadion in erfpacht

De stad Lokeren en eersteklasser Sporting Lokeren bereikten, na jarenlang getwist en juridische procedures, uiteindelijk toch een overeenkomst over het eigendomsrecht van het Daknamstadion. Dit werd toegelicht op een persconferentie zaterdagnamiddag in het stadion. Burgemeester Filip Anthuenis noemt het een historische doorbraak, voorzitter Roger Lambrecht relativeerde de zaak onmiddellijk.

Belga

"Of dit een goede overeenkomst is voor de club? Dat laat ik in het midden. Wij hebben een akkoord tussen beide partijen, de stad en wijzelf dus. Beter iets dan niets", stelde clubvoorzitter Roger Lambrecht onomwonden. "Ik ben het wel eens met de burgemeester dat profvoetbal niet moet bekostigd worden met het geld van de belastingsbetaler, maar in de andere steden kan toch wel iets meer. Ik vergelijk dan onmiddellijk met Bergen, Brugge, Genk en La Louvière om er maar enkele op te noemen. Daar werd met overheids- en stadsgeld een nieuw stadion gebouwd. Wij krijgen het stadion in erfpacht voor 49 jaar. We kunnen nu eindelijk verder werken aan de heropbouw van ons complex. Sporting Lokeren betekent een enorme publiciteit toch voor de stad. Na jarenlang geruzie is er nu eindelijk een einde gekomen aan onze tweestrijd", besloot Roger Lambrecht.

Burgemeester Filip Anthuenis lichtte de erfpachtovereenkomst als volgt toe. "Wij willen het Lokerse voetbalgebeuren verankeren in onze stad. Vanzelfsprekend kan dit enkel en alleen door aan de club en haar investeerders een aantal faciliteiten aan te bieden. Deze erfpachtovereenkomst is een akkoord waar we allebei goed van worden. Naast het uitwerken van een aantal stedenbouwkundige plannen bestaat het akkoord uit een dading waarbij de stad, als 'goede eigenaar', tussenkomt in een aantal noodzakelijke en verplichte veiligheidsinvesteringen en waarbij de club, als 'goede huurder', zijn achterstallige huur gaat betalen. In een erfpachtovereenkomst krijgt de club Sporting Lokeren de vrijheid om de komende 49 jaar investeringen te doen. Een halve eeuw dus zal de stad geen euro meer investeren in het Daknamstadion. Vanzelfsprekend doen wij nog enkele andere giften. Zo komen er drie bijkomende jeugdvelden aan de H. Geestmolenstraat waar Sporting ook nog enkele terreinen heeft", meldde burgemeester Filip Anthuenis.