Meerderheid werknemers AGC Automotive tekent petitie

De werkwillige werknemers die de lokalen van AGC Automotive in Fleurus hebben bezet, hebben zondagavond een meerderheid van handtekeningen verzameld ten voordele van het akkoord dat vrijdag door de algemene personeelsvergadering werd verworpen.

Belga

De werknemers verzamelden zondag de handtekeningen van zij die het recentste akkoord willen goedkeuren. In het begin van de avond kondigden ze aan al 389 handtekeningen voor het akkoord te hebben verzameld. Dat is volgens hen de meerderheid van de 760 werknemers die onder de herstructurering vallen. Ze hopen de stakers te overtuigen om maandag op de personeelsvergadering het akkoord goed te keuren.

Dezelfde arbeiders hadden vrijdagmorgen het jongste herstructureringsvoorstel verworpen, die vakbonden en directie uitgewerkt hadden. De stemming gebeurde niet bij geheime stemming, zoals aangekondigd, maar bij handenopsteking.

Er was zondag geen contact tussen de werkwilligen en de vakbonden. Contacten waren er wel tussen minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe en minister van Economie Jean-Claude Marcourt om de vakbonden te overtuigen van het belang van een beslissing binnen de deadline die de directie van Asahi Glass heef vastgelegd.

Bij het bedrijf is al sinds 2 december een sociaal conflict aan de gang. De 150 werknemers besloten zaterdag de lokalen binnen te dringen. Ze vragen dat directeur Jean-Marc Meunier zijn ontslag weer intrekt en willen dat het voorakkoord, dat vrijdag door de algemene vergadering in Lambusart bij handenopsteking werd verworpen, toch wordt ondertekend.

Na die verwerping werd beslist dat er dit weekend nieuwe contacten zouden worden gelegd om nieuwe tegemoetkomingen van de directie te verkrijgen. Ondertussen besloot directeur-generaal Jean-Marc Meunier de handdoek in de ring te gooien en zijn ontslag in te dienen. Dat treedt in indien voor maandagmiddag geen akkoord wordt bereikt.

Na die ontslagdreiging trokken 250 werknemers -arbeiders, bedienden en kaderleden- zaterdag het bedrijf binnen om de druk op de stakers en de directie op te voeren.

Van uit het bedrijf stelden de 'bezetters' in een communiqué dat ze het ontslag van Meunier weigeren. Aan de vakbondsafgevaardigden zeggen ze: "Jullie hebben de verantwoordelijkheid om onze banen te redden door de conventie te ondertekenen". Voorts stellen ze dat op een totaal van 760 personen er 376 werken sinds 19 januari. "Het is ondenkbaar vandaag te spreken over de sluiting van het bedrijf terwijl 50 procent van het personeel aan de slag is", besluit de tekst.

Het sociaal conflict bij AGC Automotive begon op 2 december, nadat de directie had aangekondigd dat ze 284 van de 840 banen wil schrappen.