Michael Walchhofer wint wereldbeker afdaling

De Oostenrijker Michael Walchhofer heeft donderdag voor het eerst in zijn carrière de wereldbeker afdaling voor mannen gewonnen. Tijdens de wereldbekerfinales in het Zwitserse Lenzerheide was een vierde plaats voldoende in de laatste afdaling van het seizoen 2004-2005. De dagzege in de koninginnendiscipline van het alpijns skiën was voor de Noor Lasse Kjus.

Belga

Kjus zegevierde in een tijd van 1:24.09. De Amerikaan Bode Miller was tweede in 1:24.23, die daarmee zijn voorsprong aan de kop van de algemene wereldbeker uitbouwde. De derde plaats was voor olympisch kampioen Fritz Strobl uit Oostenrijk (1:24.27).

Voor de 34-jarige Kjus was het de tweede seizoenzege na zijn succes in de reuzenslalom in Beaver Creek (VSt) begin december. Bode Miller telt in de algemene wereldbeker nu 108 punten voorsprong op de Oostenrijker Benjamin Raich, die pas elfde werd. Er zijn in Lenzerheide nog drie races te gaan (Super-G, slalom en reuzenslalom), daarna zit het seizoen erop.

De mannen startten hun afdaling op dezelfde hoogte als de vrouwen, omdat de organisatie door het slechte weer van de voorbije dagen het bovenste gedeelte van de piste niet kon klaarmaken.

Vrijdag wordt de Super-G voor mannen en vrouwen afgewerkt.