Tweede scheidsrechter opgepakt in Duits gokschandaal

Een tweede scheidsrechter is gearresteerd in de zaak rond het gokschandaal in het Duitse voetbal.

Belga

Woordvoerder Michael Grunwald van de Berlijnse openbare aanklagers deelde donderdag mee dat arbiter Dominik Marks woensdag opgepakt werd op grond van fraude in verband met de vermoedelijke manipulatie van drie wedstrijden. In het verleden had Marks steeds zijn onschuld staande gehouden.

Marks' naam werd genoemd door zijn collega-scheidsrechter Robert Hoyzer, die in januari toegaf voor 70.000 euro verschillende wedstrijden te hebben geregeld voor enkele criminelen die op de partijen gokten. Hoyzer werd na twee weken cel op 25 februari vrijgelaten, maar het onderzoek loopt nog steeds. Er zitten momenteel nog drie Kroatische broers die ervan verdacht worden de weddenschappen te hebben verricht en de arbiters te hebben betaald, achter de tralies.

Dominik Marks zou eind vorig jaar drie wedstrijden gemanipuleerd hebben, waarop een bende van Kroatische gokkers had ingezet. Dat zou hem 36.000 euro opgeleverd hebben. De Duitse Voetbalbond besliste op 3 maart om een wedstrijd uit derde klasse tussen de amateurs van Hertha Berlijn en Arminia Bielefeld te laten herspelen, nadat het tot de vaststelling kwam dat Marks de uitslag (2-1 voor Berlijn) had beïnvloed. De man wordt er ook van verdacht een invloed te hebben gehad op de uitslag van de partij in tweede klasse tussen Karlsruhe en huidig leider Duisburg, dat met 3-0 won. De derde wedstrijd is niet bekend.

Het Berlijnse gerecht voert een onderzoek naar 25 mensen in de zaak, gaande van scheidsrechters over spelers tot gokkers.