Roman Dostal verrast op 20 km WK Biatlon

De Tsjech Roman Dostal (34) zorgde woensdag voor een verrassing van formaat door het goud mee te graaien op de 20 km tijdens de wereldkampioenschappen biatlon in het Oostenrijkse Hochfilzen. Voor de Tsjech was het de eerste medaille uit zijn carrière.

Belga

In moeilijke weersomstandigheden met onophoudelijke sneeuwval en veel wind had Dostal een tijd van 1u00:24.5 nodig voor zijn 20.000 meter. Dostal, die één strafminuut kreeg voor een gemist schot, ging twee Duitsers vooraf. Michael Greis (0 strafminuten) finishte als tweede op 9.4 seconden, Ricco Gross (2 strafminuten) was goed voor brons op 26.9 seconden.

De Duitser Sven Fischer, die als vierde over de streep kwam, behoudt de leiding in de algemene wereldbeker voor de Fransman Raphaël Poirée, die na twee gemiste schoten pas achtste werd. De Noor Ole Einar Bjoerndalen, die al tweemaal goud pakte in Hochfilzen, kreeg vijf strafminuten aan zijn broek, maar eindigde toch nog als zesde op 2:01.7 van Dostal.

"Dit is een ongelooflijk gevoel", verklaarde de Tsjech, die slechts 45e stond in de wereldbekerranking voor deze race en tot dinsdag nog geen enkele podiumplaats haalde. "Hier heb ik tien jaar hard voor gewerkt."