"Zonder zaak-Simeoni startte Armstrong in Giro"

De voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI) Hein Verbruggen heeft woensdag bevestigd dat Lance Armstrong dit jaar in de Ronde van Italië zou gestart zijn, indien de zaak-Simeoni niet was gebeurd. Dat verklaarde hij aan de sportkrant La Gazzetta dello Sport.

Belga

"Hij had me zijn woord gegeven om te zullen starten. Tot de zaak-Simeoni plaatsvond", aldus Verbruggen, die eraan toevoegde dat "wat Armstrong in de Ronde van Frankrijk deed, geen prijs verdient".

Tegen de zesvoudige winnaar van de Tour werd door de Italiaanse renner Filippo Simeoni een rechtszaak aangespannen omwille van wat er zich had afgespeeld tijdens een etappe van de Tour 2004. Het is dus best mogelijk dat de Amerikaan door de Italiaanse politie wordt opgepakt en verhoord indien hij zich op Italiaanse bodem waagt.

Tijdens de bewuste etappe ging Simeoni, die geen gevaar vormde voor Armstrongs leidersplaats, in de aanval maar werd ostentatief gecounterd door de gele trui, die de vlucht zo saboteerde. Simeoni gaf het uiteindelijk op en liet zich terugzakken in het peloton.

Armstrong plaatste deze actie omdat Simeoni een bezwarende getuigenis tegen de Amerikaan had afgelegd in het proces rond de sportdokter Michele Ferrari. Die werd in oktober 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar omdat hij dopingproducten zou verdeeld hebben.